top of page

Odrasle skupine

KAPAP

Borilne veščine za celo življenje

Odrasli (nadaljevalni in začetni od 16 let naprej)
 

V našem programu za odrasle boste trenirali v zabavnem, varnem in nadzorovanem okolju, kjer lahko pričnete kadarkoli oz. pred potrebnega predhodnjega znanja. Vse tehnike oz. način poučevanja sledi KAF enotnim zahtevam, kar pomeni, da so določene tehnike za polaganje pasu enake v vseh naših podružnicah. Na ta način skušamo zadržati preglednost, učinkovitost in maksimalno visok nivo poučevanja.

Ta program je razdeljen na tri nivoje, odvisno od starosti in potrebe.

A. Skupina: redni treningi za vse, ki si želijo pridobiti ogromen nabor znanja borilnih veščin. Goloroko, orožje, tradicionalne in moderne tehnike z povdarkom na maksimalni praktični uporabnosti znanja. 

C. Skupina: ima praktično enak program, kot ga ima skupina odraslih, le da pri tej skupini lekcije jemljemo bolj počasi, saj ima skupina treninge enkrat na teden po 60 minut in imajo manj poudarka na fizičnem kontaktu. Namenjena je starejšim, poškodovanim in tistim, ki bi jim bili redni treningi fizično prezahtevni. 

 

KAKUTOGI: Black belt Club je skupina, kjer vadbe potekajo najbolj intenzivno. Namenjena je našim črnim pasovom in višjim rjavim pasovom kot priprave  na velika tekmovanja. Poudarek je na intenzivni fizični pripravljenosti in piljenju tehnike. Velik povdarek je na borbah, tako stoje, v klinču kot na tleh. Sparringe kombiniramo tudi z palico, kot sistem priprave na velika tekmovanja. Vsekakor se lahko skupini pridružijo tudi “rekreativci“, ki trenirajo v skupini A.  Kaj je KEMPO ARNIS?

Je borilna veščina, sestavljena iz Ryukyu kempa, Modern arnisa in KAPAP-KRAV MAGA-ja.  Naš osnovni program, vsebuje kompleten sistem zahtev za dosego črnega pasu oz inštruktorske stopnje v vseh treh veščinah in je uradno priznan pri najvišjih instancah na svetu (IRKRS, DKI, IMAFP, ANA). Kempo Arnis je tako Ryukyu kempo, Modern Arnis in KAPAP - Krav Maga v enem, hkrati pa vsebuje tudi vezne elemente, ki vse veščine poveže skupaj v enovito celoto in nenazadnje vse skupaj postavi v 21. stoletje, torej v moderno dobo.

Kempo Arnis je namenjen vsakemu človeku, ne glede na starost in trenutne fizične sposobnosti. Povdarek je na samoobrambi s povdarkom na scenarijih, kot se zgodijo na ulici (davljenje, prijem v giljotino, udarci, rušenje na tla, prijemi za roke, okoli telesa, grožnje,...). Čeprav je v moderni dobi to znano in značilno bolj za izraelske borilne veščine (Kapap, Krav maga), so na ta način so mnoga stoletja trenirali karate - kempo tudi na Okinawi, kjer je bil trening borilnih veščin namenjen izključno samo realni samoobrambi. Cilj Kempo Arnisa je nasprotnika kontrolirati ali pa onesposobiti do meje, ki nam omogoča varen umik. 

Poleg goloroke borbe, poučujemo tudi uporabo orožij, saj so v moderni ulični situaciji orožja vedno bolj prisotna. Borba z orožji, ki jo poučujemo bazira večinoma na filipinskih borilnih veščinah (Modern Arnis).


Sistem poučevanja se nadgrajuje v treh stopnjah: 


1. stopnja je SAMOPREZERVACIJA. To je stopnja, kjer posameznika naučimo instinktivne samoobrambe glede na najrazličnejše scenarije uličnega napada. Temelji predvsem na izraelskemu KAPAPu. Ponavadi nas učijo, da bomo morali trenirati borilne veščine 10 let ali več, da bomo kaj znali. No, pri nas se tega naučimo zelo hitro. Za nekatere sicer težko verjetno, vendar kot kmalu spoznamo, imamo ljudje v sebi vgrajen instinkt po preživetju in ob napadu naravno napadamo vitalne tarče in izvajamo raznovrstne udarce, ne da bi se tega sploh zavedali. Večina realnih situacij, v katerih se znajdemo je kaotičnih, ko neizdelani in nekontrolirani udarci in prijemi prihajajo od vsepovsod in vlada totalen kaos. Nihče ne napada “kot bi moral“ oz kot vidimo v filmih ali včasih na demonstracijah borilnih veščin. Naučimo se naravnih reakcij pod stresom, ko se nam srčni utrip dvigne na 180, pospeši se nam dihanje, dobimo tunelski vid,... v tem trenutku pridejo v poštev samooprezervacijske tehnike s katerimi smo se rodili in so se razvile tokom miljonov let človeške evolucije.Mi vas samo sponnimo, kar vasa podzavest praktično že zna. 
 

2. stopnja je SAMOKONTROLA. Vsi napadi vendarle niso zgolj kaos. Včasih imamo pred seboj natreniranega in izkušenega nasprotnika. Takrat potrebujemo izdelane ročne in nožne tehnike, metode borbe v klinču in na tleh. Včasih moramo poseči tudi po orožju, ki deluje kot 'equaliser', zlasti če je nasprotnikov več ali pa imajo tudi oni orožje. Tukaj se naučimo kompleksnih metod ključev in vzvodov, prijemov, borbe na tleh ter kompleksnejše taktike borbe z orožji. 

 

3. stopnja je SAMOPERFEKCIJA. Kompleksne metode samoobrambe iz izvajanja tehnik na najvišjem nivoju, vpeljava kratke distance (trapping)… Vse naučene tehnike nadgradimo s kyusho tehnikami (živčnimi točkami), kiai jitsu, napredne metode borbe s palico (tapi tapi, stick tuite), ostala orožja (BO, tinbei-rochin, nunchaku, sulica), izjemno napredne metode borbe z noži in obrambe od noža, chi gong,...

V Kempo Arnisu poučujemo goloroko in borbo z orožji v 5 distancah:
1. brce
2. udarci
3. trapping (sticky hands)
4. klinč (grappling)
5. borba na tleh


to je univerzalna resnica borbe, ne glede na borilno veščino, ki jo treniramo. Braniti se moramo znati proti napadalcu, ki bo obvladal borbo v katerikoli izmed teh distanc. 

Seveda ne more biti vsak najboljši v vseh distancah borbe. Enim bolj ležijo udarci z nogami, drugim z rokami, tretji se raje ruvajo oz izvajajo mete oz borbo na tleh. Taktika, ki jo bomo ubrali, je v veliki meri odvisna od nasprotnika ki stoji pred nami, kot mojstri realne samoobrambe, pa se moramo biti sposobni prilagoditi vsaki situaciji.  Oz kot je rekel že Sun Tzu: »Če poznate sovražnika in se poznate, se ne bojte zaradi stotih bitk. Če poznate sebe, vendar ne sovražnika, boste za vsako pridobljeno zmago trpeli tudi poraz. Če ne poznate niti sovražnika, niti sebe, boste podlegli v vsaki bitki. " oz "Spoznaj svojega sovražnika in spoznaj sebe in lahko se boriš v stotih bitkah brez nesreče."

Odrasli: About
bottom of page