top of page

KEMPO ARNIS

Duh tradicije v veščini sedanjosti

V Kempo Arnis Federaciji treniramo mešanico Ryukyu Kempo Tomari-te karateja, filipinske borilne veščine Modern Arnis in izraelskega KAPAPa - KRAV MAGA-ja. Naš osnovni program, vsebuje kompleten sistem zahtev za dosego črnega pasu oz inštruktorske stopnje v vseh treh veščinah in je uradno priznan pri najvišjih instancah na svetu (IRKRS, DKI, IMAFP, ANA). Kempo Arnis je tako Ryukyu kempo, Modern Arnis in KAPAP - Krav Maga v enem, hkrati pa vsebuje tudi vezne elemente, ki vse veščine poveže skupaj v enovito celoto in nenazadnje vse skupaj postavi v 21. stoletje, torej v moderno dobo.
 

Razlika med Kempo Arnisom ter ostalimi borilnimi veščinami, ki se trenirajo pri nas in po svetu je v njegovem namenu in osnovni filozofiji. Kempo Arnis v svoji osnovi namreč ni namenjen športni borbi in tekmovanju, ampak realni samoobrambi v vsaki situaciji, na vsakem mestu proti enemu ali več nasprotnikom. Za njegovo obvladovanje ni potrebna fizična moč in atletske sposobnosti, ampak spontanost in poznavanje človekovega telesa in psihologije. Zato se študija Kempo Arnisa lahko lotimo ob katerikoli starosti.

 "Čeprav 'tradicionalna', je veščina postavljena v moderno dobo ter prilagojena načinu življenja ter metodam vedenjskih vzorcev fizičnega napada, s katerimi se srečujemo v 21. stoletju. Kljub globoki povezanosti z azijskimi, predvsem Okinawskimi in Filipinskimi borilnimi sistemi, nismo sužnji psevdo-japonskim ritualom in nerazumljivim metodam prakse, ki so in bodo večini zahodnjakov vedno tuje in na nek način nesmiselne. To pa še zdaleč ne pomeni, da jih v smiselni meri ne upoštevamo!
 

Kempo Arnis je zato živa veščina, ki se spreminja in nadgrajuje času in prostoru primerno. V KAFu verjamemo, da je veščina, ki se ne spreminja in prilagaja, mrtva in neuporabna. Je zgolj folklora in ponavljanje nerazumljivih stvari, ki so v realni, moderni ulični konfrontaciji zelo omejeno efektivne.

Visoko učinkovite aspekte tradicionalnih borilnih veščin lahko spoznamo le, če jih osvobodimo okornih interpretacij in metod vadbe, ki so jih zamrznile v času. Kempo Arnis zato ni zgolj poučevanje posameznih tehnik, ampak predvsem podajanje univerzalnih borilnih konceptov, ki jih nato lahko uporabimo na nešteto načinov, glede na posameznikove fizične in psihične sposobnosti. Tu igra KAPAP, moderni pristop k borilnim veščinam veliko vlogo. Ryukyu kempo in Modern arnis vsebujeta ogromno izjemno efektivnih tehnik in metod. Z metodo prakse KAPAPa, te postanejo izjemno učinkovite tudi v modernem bojevanju. Seveda pa našim najzhtevnejšim in najbolj talentiranim članom omogočamo tudi dodatne treninge, priprave na tekmovanja Knock down karateja, Kempa (MMA) in borbi s palico na mednarodnih turnirjih in prvenstvih, ki se jih udeležijemo in organiziramo tudi sami. 
 

Zato bi težko rekli, da je Kempo Arnis prava “tradicionalna“ veščina, kar pa pravzaprav tudi ne želi biti. Predstavlja naravno evolucijo tehnik in konceptov, zasnovano na tradiciji ter prvinskemu borbenemu duhu okinawskih in filipinskih borilnih veščin. Menimo, da s tem izkazujemo največje spoštovanje do naših učiteljev, ki so tokom let delili znanje z nami in nas inspirirali, kot tudi tistim iz zgodovine razvoja borilnih veščin, saj sledimo iskanju najbolj učinkovitih metod samoobrambe, tako kot so jih iskali tudi oni sami.
 

Kempo Arnis je tako prilagojen življenju in delu človeka v 21. stoletju. Vsebuje tako tradicionalne vrednote in izvedbene tehnike kot tudi prilagoditev le teh modernim načinom samoobrambe in športne borbe. Tradicionalne vrednote nam kažejo izvor iz katerega izhajamo in ga nato sistematično nadgradimo oz. prilagodimo modernim situacijam. S tem naši člani pridobijo neizčrpen vir znanja in vrednot, ki jim pomagajo tako pri borilnih veščinah kot tudi v vsakdanjem življenju. Te vrednote ne izhajajo zgolj iz fizičnega treninga ampak temeljne, tradicionalne vzhodnjaške filozofije in zahodnih moralnih vrednost, ki jih zagovarja organizacija KAF ter zgleda, ki ga dajemo vsi njeni člani. Nekateri dandanes naprimer zavračajo kimono ali druga tradicionalna oblačila kot oblačilo za vadbo, jih nadomeščajo z 'uličnimi' oblačili, kratkimi hlačami in oprijetimi majicami. Ne menijo se za 'nepomembne' rituale in izkazovanje spoštovanja učitelju ali nasprotniku.  Kot smo ugotovili številni, ki se ravno tako ukvarjamo z “realnimi borilnimi veščinami“, nekoga zgolj premlatiti ne predstavlja velik problem. Sploh če tako, kot v primeru številnih, ki se ukvarjajo z “realnimi veščinami“, to pomeni premikastiti zgolj nenatreniranega, pijanega nasprotnika ali pa pod vplivom nedovoljenih substanc nekoga v ringu. KEMPO ARNIS tehnike so sestavljene iz najbolj efektivnih in brezkompromisnih konceptov, ki obstajajo danes, vendar so duh, morala in etika, cilji in pot oz. višje vrednote, ki jih “Kempovci“ nosimo v sebi veliko bolj pomembni kot zgolj fizični aspekti borbe. Kempovci smo zato zmagovalci tako v borbi, kot v življenju.

 

V KAFu sledimo tradiciji raziskovanja in iskanja najbolj učinkovitih metod samoobrambe, zato se ukvarjamo s študijem številnih borilnih veščin, ki jih integriramo v sistem vadbe:

 

1. RYUKYU KEMPO

 

veščina, ki predstavlja temelj našega pristopa k znanosti o borilnih veščinah. Kempo - Karate, kot se je treniral na Okinawi pred 20. stoletjem, ko je bil le ta bojevniška veščina, namenjena samoobrambi, policijskemu ter varnostnemu delu. Veščina, ki jo je gojil Bushi Matsumura, telesni stražar zadnjih treh Okinawskih kraljev ter eden izmed najbolj vplivnih mojstrov borilnih veščin vseh časov. Ryukyu kempo smo pričeli trenirati z GM Georgeom Dillmanom, danes aktivno sodelujemo predvsem z Patrickom McCarthijem ter International Ryukyu Kempo Research Society.

 

2. MODERN ARNIS

 

je veščina, ki jo je na zahod pripeljal in popularizal prof. Remy Presas, ki predstavlja legendo in verjetno največjega mojstra in avtoriteto na področju filipinskih borilnih veščin. KAF metoda Filipinskih borilnih veščin izhaja predvsem iz Modern Arnisa prof. Remy Presasa. Prof. Presas je umrl leta 2001, danes nadaljujemo študij Arnisa z nekaterimi njegovimi najbolj priznanimi učenci in organizacijami, ki nadaljujejo njegovo delo.  Gabriele Roloff, Ken Smith, Rene Tongson, Samuel Bambit Dulay, pokojni GM Cristino Vasquez in številni drugi mojstri  IMAFP (International Modern Arnis Federation Philippines) in IMAF (International Modern Arnis Federation). 

 

3. KAPAP - Krav Maga (Izraelski Jiu jitsu)

 

KAPAP - “Krav panim el panim“ (face to face combat) je izraelska borilna veščina. Njen ustanovitelj je major Avi Nardia, ki je naš velik prijatelj in velikokrat smo ga že gostili v Sloveniji. Uporabljajo jo specialne enote v Izraelu (Yamam) kot tudi številne druge specialne enote v svetu: Navy seals,... KAF organizira redne seminarje Kapapa v Sloveniji. 
 

Poleg teh veščin se poglobljeno posvečamu študiju človeške psihe, naravnih reakcij ter instinkta po človekovi samoprezervaciji. Pri tem ne izključujemo nobene borilne veščine, saj verjamemo, da se od vsake veščine lahko veliko naučimo.


KAF in njegov predhodnik RKSI je od svojega nastanka do danes v Sloveniji in tudi na področju bivše Jugoslavije vedno imel vodilno vlogo v inovacijah in razskavah borilnih veščin. 


Tako smo:

- prvi poučevali koncepte realnih borilnih veščin

- prvi organizirali seminarje izraelskih borilnih veščin, Krav maga, Kapap, Israel combat systems

- prvi licencirani inštruktorji izraelskih borilnih veščin

- prvi trenirali in poučevali visoke nivoje bunkai jitsua

- prvi poučevali in organizirali seminarje Kyusho jitsu - tuite
- prvi in edini mojstri (SLO) Ryukyu kempo - Kyusho jitsu - Tuite

- prvi poučevali in organizirali seminarje filipinskih borilnih veščin (Bram Frank-CSSD/SC, Marc Denny - Dog brothers, Cristino Vasquez - IMAFP, Jon Escudero-LSAI, Ken Smith - IMAF, Gaby Roloff -IMAF)

- prvi organizirali borbe in tekmovanja v borbi s palico in noži
- prvi mojstri filipinskih borilnih veščin v Sloveniji

- prvi organizirali seminar ruske borilne veščine Systema

- prvi poučevali in organizirali seminar Kiai jitsu


- Prvi organizirali tekmovanja po pravilih Kyokyshinkai (Knock down) karatejain še mnogo več...

To pot bomo nadaljevali tudi v prihodnje in če se je kdo kdaj spraševal, kaj se mora poleg še nekaj
kat ali metov naučiti potem, ko je postal mojster veščine, v KAFu vemo, da je pred nami še dolga pot
raziskovanja ter resnega študija človeka in njegove biti. Študij borilnih veščin je tako prav zares
življenjski študij in študij življenja.


 

Glavni inštruktor in ustanovitelj KAFa je Borut Kincl, ki je nosilec naslednjih mojsterskih stopenj:

- 8.DAN Ryukyu kempo - Kyusho jitsu - Tuite

- 7.DAN (Kyoshi) KAPAP - KRAV MAGA (Israelie Jiu jitsu)

- 6.DAN Modern arnis

- Level 4, LEAD INSTRUCTOR, KAPAP - Krav Maga (najvišja možna stopnja)

- 3.DAN Shotokan karate

1.jpeg
Kdo smo: About
bottom of page