top of page

MODERN ARNIS

Filipinske borilne veščine

MODERN ARNIS IN FMA

 

Filipinci imajo že dolgoletno tradicijo bojevanja, prepoznali pa jo boste tudi po tem, da se pri njej uporabljajo najrazličnejša orožja (palice, noži, mačete,..). Glede na to, da so filipinski sistemi borilnih veščin ravno tako raznoliki kot otoki, jeziki (več kot 75 narečij) in plemena, ki na njih živijo, se za njih uporablja splošna oznaka FMA. (Filipino Martial Arts) Drugače pa se znane predvsem pod dvema splošnima imenoma, Kali in pa Arnis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po besedah Remyja Presasa, ustanovitelja Modern Arnisa in človeka zaslužnega za popularizacija FMA po svetu, je oboje oznaka za isti koncept borilnih veščin. Besedo Kali naj bi na Filipine v drugem stoletju pred našim štetjem prinesli bojevniki Malezijskega polotoka. Nosili so dolge mačete imenovane Kali. To je po vsej verjetnosti skrajšava starodavne borilne veščine meča Tjakalel, ki izhaja iz Indonezije. Filipinci so se kalili v številnih medsebojnih plemenskih vojnah ter v vojnah s številnimi zavojevalci, predvsem s področja muslimanske Indonezije in Brunejev. Zahodnjaki so prvič prišli v kontakt s Kalijem leta 1521, ko je po zapiskih Pigfette, kronista Megallana, le ta izgubil življenje ob spopadu s plemenskim poglavarjem Lapu Lapujem.

Štirideset let pozneje je Špancem le uspelo zasesti otočje iz pričela je 333 letna okupacija. Med Špansko okupacijo so na Kali vplivale številne španske metode mečevanja. Španci pa niso bili preveč navdušeni nad treningi Kalija Filipincev, saj so se le ti preveč posvečali treningom, namesto da bi delali, poleg tega pa so se treningi velikokrat končali tudi s smrtnim izidom. Da, Filipinci so svoje borilne veščine vedno jemali zelo zares. Še v 80ih letih so v Manili potekali dvoboji, ko so čast in nesoglasja reševali z boji do smrti. 
Podobno kot Japonci na Okinavi, so Španci so leta 1764 prepovedali Kali, a se je le ta v tradicionalnih plesih in skrivnih treningih ohranil še stoletja naprej do danes. 

Beseda Arnis pa po vsej verjetnosti izhaja iz 17. stoletja, ko so katoliški misijonarji predstavili bojno igro ‘’Moro Moro’’, ki slavi zmago Špancev nad muslimanskimi bojevniki. V njej so vojaki nosili oklep, ki so mu rekli Arnes in ime se je nekako prijelo kot splošni naziv za FMA. Sicer zahodu neznana, na Filipinih obstajajo tudi druga imena: Pagkalikali, Kalirongan, Kaliradman, Escrima, Garote, Baston, Sinawali,…

Filipinske borilne veščine kot tudi  in Kempo Arnis, vsebujejo ogromno metod bojevanja, ki namesto na tehnikah temeljijo na konceptih. To jih naredi veliko bolj uporabne, saj so koncepti univerzalni in jih lahko prilagodimo vsakemu posamezniku. Zlahka jih torej lahko integriramo znotraj vsake borilne veščine, ki s tem postane še bolj učinkovita, realna in uporabna. 
Arnis temelji predvsem na metodi bojevanja z orožji. To je tudi glavna razlika med klasičnimi borilnimi in tradicionalnimi “plemenskimi“ veščinami. Namen plemenskih veščin je bilo ustvariti bojevnike, ki bodo branili vas pred kakršnimikoli napadalci. Zato so seveda tako kot vojaki danes, v prvobitni meri uporabljali orožje. Goloroka borba je bila šele zadnji izhod v sili.Tako danes Arnis poučuje borbo z eno palico, dvema palicama, dolgo palico – Sibat, enim – dvema nožema, Karambit, različne verzije in dolžine mačet, palica in nož, mačeta in nož, sulico ter razna fleksibilna orožja kot je tradicionalno oblačilo sarong, bič - Latigo in pa šal - Trapo. Seveda ne smemo pozabiti niti goloroke borbe oz. mano mano. Številni sistemi integrirajo tudi moderna strelna orožja.

KAF metoda Filipinskih borilnih veščin izhaja predvsem iz Modern Arnisa prof. Remy Presasa. Prof. Presas je umrl leta 2001, danes nadaljujemo študij Arnisa z nekaterimi njegovimi najbolj priznanimi učenci in organizacijo IMAFP (International Modern Arnis Federation Philippines) ter IMAF (International Modern Arnis Federation), ki je glavna evropska-ameriška entiteta za Modern arnis. 

 

PROFESOR PRESAS IN MODERN ARNIS

 

Remy Presas je s treningom Arnisa pričel pri starosti 6 let, ko ga je v majhni vasici Hinigarin na Filipinih skrivnosti te borilne veščne učil oče Jose Presas. V želji izpopolniti svoje znanje v borilnih veščinah, je pri 14 letih zapustil dom, potoval po mestih in otokih ter se popolnoma posvetil študiju borilnih veščin. Filipinske borilne veščine so mešanica tajskih, kitajskih, španskih, indonezijskih, japonskih in indijskih borilnih veščin. Na otok so prisplele zaradi trgovanja, menjave, vojn in zavojevanja Filipinov. Presas je po mnogo letih treninga združil mnoge izumirajoče verzije arnis de mana, dumoga, tjakele ter elemente karateja in jujitsua v enotno veščino imenovano Modern Arnis. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Remy Presas

Presas je raje kot ime Kali, ki je posebej v Evropi dobro znano ime za filipinske borilne veščine, uporabil ime Arnis. Besede dejansko pomenijo isto, toda če rečemo Kali ali Escrima na Filipinih, številni ne vedo o čem govorimo. Beseda Arnis izhaja iz Tagalonga, ki je uradni jezik na Filipinih in s tem najbolje ponazarja filipinsko kulturo in mentaliteto. 

Preseas je pogosto dejal, da so te na Filipinih številni izvali na dvoboj, če so slišali, da treniraš Arnis. Tudi sam je bil mnogokrat izzvan. Boril se je na ulicah, parkih in parkiriščih. Mnogokrat je bil težko poškodovan a ni nikoli izgubil.Zato je pridobil veliko spoštovanja in mnogi so mu začeli slediti. Ustanovil je Filipinsko Modern Arnis Zvezo, ki je do leta 1970 štela že okoli 40.000 članov. Leta 1975 je na sponzorstvo Filipinske vlade odšel veščino popularizirat v ZDA . Po prihodu v ZDA, je veščina postala še bolj popularna. 

Modern Arnis številni pojmujejo kot 'veščino v veščini'. Ne vsebuje na pamet naučene tehnike ampak sledi principom naravnega gibanja in izvajanja tehnik glede na način ali kot napada nasprotnika. Ko spoznamo principe Arnisa, se lahko na isti način z nasprotnikom borimo z palico, golimi rokami, dvema palicama, nožem,... Ti principi vodijo v neštevno število telesu naravno izvedenih razorožitev ter manipulacij nasprotnika. Arnis vsebuje trening čutenja nasprotnikovega napada, ki se trenira z vajami imenovanimi tapi-tapi. To je tehnika podobna chi sau v Wing chun kung fuju . Razlika je, da je ta precej bolj dinamična in eksplozivna. Vsebuje metode kontrole in prepuščanje sredine, s čimer lahko tehnike prilagodimo vsakemu človeku in tudi vsaki borilni veščini. 

Modern Arnis poučuje učence borilnih tehnik v vseh borbenim distancah. Vsebuje 12 kotov napada, od katerih ima svoj blok, kontra udarec in razorožitev. Ko učenec spozna vse te tehnike se prične trening v konstantnem gibanju z uporabo različnih metod kot so sinwali, redonda, crossada, abanico, de cadena in drugi. Temu sledijo številni ključi, vzvodi, meti in kontrolne tehnike. 

Leta 1982 je bil Presas v Black Belt Hall of Fame razglašen za Inštruktorja leta. Leta 1994 je bil zopet induciran, tokrat kot Strokovnjak za orožje. 

Pred svojo smrtjo leta 2001 je skupaj z GM Georgom Dillmanom in profesor Wally Jayem vodil izredno uspešne 'The big three' seminarje, katerih so se udeleževali največji mojstri borilnih veščin na svetu. S svojim znanjem in raziskavami, posebno z elementom TOKA, je močno vplival na metode treninga Small Circle Jujitsua kot tudi Ryukyu Kempa. Tako tudi principi Modern Arnisa tvorijo pomembno vlogo pri učenju in razumevanju Ryukyu Kempa, ki povzema njegove bistvene in najbolj realno aplikativne elemente.

609Ikmh.jpg
images-2.jpeg
ec21f431e6aa796219a7380719f25b9e.jpg
bottom of page